Израелският премиер Яир Лапид и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се

...
Израелският премиер Яир Лапид и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се
Коментари Харесай

Лидерите на Турция и Израел с първа среща от 2008 г.

Израелският министър председател Яир Лапид и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации за първи диалози лице в лице сред водачите на двете страни съдружници на Съединени американски щати от 2008 година насам, оповестява " Ройтерс ".

Отношенията сред Израел и Турция от дълго време са обтегнати на фона на враждата към палестинската идея, само че през последните месеци се затоплиха, като енергетиката се обрисува като основна област на съдействие. Очаква се скоро двете страни да си разменят и нови посланици.

Освен че разиска енергетиката, Лапид благодари на Ердоган за шерването на разследваща информация сред страните и означи настояването на Израел за връщането на четирима свои жители - двама от които бойци - изчезнали в Ивицата Газа след войната през 2014 година, оповестиха от офиса на израелския президент.

Турция, която е член на НАТО, приема на своя територия членове на " Хамас " - палестинско ислямистко придвижване, което ръководи Газа и което огромна част от Запада дефинира като терористична формация. Тази връзка постоянно е била спънка в опитите за възобновяване на връзките сред Анкара и Йерусалим.

Турция от своя страна беше възмутена от убийството през 2010 година на десетима турски активисти при безредици, избухнали, когато израелски морски пехотинци щурмуваха транспортен съд, опитващ се да пробие израелската военноморска обсада на Газа.

През януари президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, изключително с Израел и Обединените арабски емирства.

Неотдавнашното доближаване сред двете страни е вследствие на напъните на бедната на сила Турция да се съревновава с Гърция и Кипър за обезпечаване на източносредиземноморски кулоар за доставка на израелски природен газ за Европа.

Израел също сподели признаци на " топене " в връзките с други най-вече мюсюлмански страни в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР